Korna mådde utmärkt 2012 men mjölkade mindre.
Är detta tillfälligt att ni fått förbättringar i djurhälsan?
- Nej, det är det inte och det är många faktorer som påverkar vilket vi arbetat med under många år. 2012 har det blivit en markant förbättring som vi kan härleda till ett par aktiva förändringar vi utförde inför 2011. Vi vill även framhålla goda personalinsatser och djurhälsan som mervärde, säger vd Lennart E Bengtsson.
Är det något ni funderat över länge?
- Hälsan har alltid varit med, men det är klart att vi som alla andra är produktionsinriktade och antal liter mjölk per ko är lätt att mäta. Vi vet att mängden avgör kostnadsnivån för att få fram produkter till lågt pris, men vi vet också att intensitet påverkar ätkvalitén, säger Lennart
Hur kommer ni att använda detta framöver?
- Det är naturligtvis viktigt att konsumenterna vill köpa produkter som är lite mer och jag har svårt att tro att inte butiker skulle uppskatta varor som kommer från mindre stressade djur, säger Lennart
Ni brukar framhålla er djurmiljö, är det inte tillräckligt?
- Intressant fråga där Wapnö absolut ligger i topp med frigående djur, osv. Vi vet även att LRF gärna framhåller att Sverige har de hårdaste djurskyddsreglerna och högre kostnader orsakade av dessa, men vad hjälper det korna och produktkvaliten om korna stressas till en ogynnsam produktionsnivå, säger Lennart.
Vad menar du?
Vi kan ta gris eller kyckling som båda lever en mycket kort tid med maximal tillväxt på kortaste möjliga tid. Effektiv och billig produktion men samtidigt vet vi att det blir en fylligare smak om tuppen får växa långsammare och bli lite äldre det höjer ätkvalitén. Dagens stressade kycklingar blir inte den söndagstupp man åt som barn, avslutar vd Lennart E Bengtsson.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar