söndag 3 april 2011

Miljötänk av mejeri ledde till att kor blev utan soja.

Wapnö Mejeri är det enda mejeri som idag inte har någon mjölk från gårdar som utfodrar med soja till sina kor. Sojaodlingar får mycket kritik och odlingen anses påverka klimatet negativt då sojaodlingar tar plats från ”världens lunga” regnskogen. Dessutom användes Paraquat, ett bekämpningsmedel med belagda negativa effekter för miljö och människor. Paraquat har sedan många år varit förbjuden i Sverige. Sojaodling har dessutom ifrågasatts mycket då huvuddelen av odlingarna utgörs av s.k. GMO-soja, under kontroll av ett stort kemiföretag.

3 kommentarer:

  1. Innehåller eran Wapnö mjölk eller andra produkter GMO?

    SvaraRadera
  2. Hej Anders.
    Nej Wapnö mejeriprodukter eller Wapnö Miljökött framställs inte med GMO eller soja som foder till djuren. Ej heller tillsättes något i förädlingsledet. Wapnö restaurang köper in produkter och där upplever vi att det är svårare att säkerställa GMO fria sojaprodukter som användes i matlagningen.
    Nu är vi medvetna om detta och hanterar detta men vi kan bli tydligare i restaurangen.

    SvaraRadera
  3. O, vad jag gillar att ni inte ger korna soja. Hade ingen aning om att det var vanligt att ge korna soja. Tänk vad lite vi konsumenter vet! Och kunskap är ju så viktigt för att kunna göra bra val. Laila.

    SvaraRadera