fredag 25 maj 2012

En tusendel

Det danska företaget Arla kommer att  öka ytteligare i England och Tyskland för att snart uppnå 100 miljarder i omsättning dvs  1000 Wapnö företag. Imponerande summa men långt ifrån konsumentens tro om närhet. När vaknar konsumenten och när konsumenten vaknar räcker vår mjölk ? När kommer konsumenten att efterfråga produkter när dem så butiker önskar mer härproducerat.

söndag 13 maj 2012

Har politiker ansvar för vad Scan har i korven?

I veckans Friköpenskap anger den finska koncernledning tydligt  att det är konsumenters och politikers ansvar om det fortsättningen blir svenska djur under varumärket Scan i Sverige. Jag gillar ledningens tydlighet men det gör nog inte de tre högsta bondeledare som i tidning Land anger det som förödande om icke endast svensk djur skulle finnas i Scan korven. Bondeledarna kan inte stoppa detta då den finska koncern är i akut behov att importera för att fylla de stora produktionsanläggningar och då har det inte så stor betydelse var djuren kommer ifrån. Produktion till EMV marknaden måste även hägra och då gäller det att ha billiga överskottsråvaror från djur världen över.Den svenska köttsymbolen verka falna.

lördag 12 maj 2012

Skåne vår närmarknad!

När nu Skånemejerier blir en del av den globala jätten Lactalis kan då Skåne bli en del av Wapnös hemmamarknad? Ja varför inte då produkter från Wapnö gårdsmejeri borde ge de klimatsmarta konsumenter söderut en mersmak för det småskaliga. Nu måste korna mjölka mer så mjölken räcker till för södra delen av Götaland.

tisdag 8 maj 2012

Klimatcertifierat kött är långt efter Wapnö miljökött.

Idag är nyheten på Ekot att vi snart kan köpa klimatcertifierat  kött i butik. Det anges att endast  en producent har ställt om sin produktion.  Så fel det kan bli. Det är väl bara en som ställt om för att följa de regler som LRF företaget satt, vilket inte anger så mycket om det klimatsmarta. Visst blir de som ansluter sig bättre men för de som redan ligger före har väl knappast någon anledning att ställa om produktionen.   Att uppnå vad Wapnö miljökött uppnår för miljön och då med en framtida Biogasanläggning kommer att många år för Svensk Sigill. Wapnö det mest klimatsmarta men kommer alla investeringar att betala sig på en marknad som allt mer styrs av EMV varor?

söndag 6 maj 2012

EMV vill alla sälja.

Tidningen FriKöpenskap delger i sin ledare att EMV leder till ökad centralisering och ökad press på både små och stora leverantörer. Slutsats  "Kvar blir marknadsledaren med kedjornas egna märken och kanske någon lokal aktör". Hur tolkar man detta ? Kanske, att den store får en plats med sitt varumärke under förutsättning att den store tillverkar EMV.
Intressant utveckling men samtidigt oroande för var finns platsen för alla som inte har global förankring som ger möjlighet till billiga överskottsråvaror.

tisdag 1 maj 2012

Konsumenter så långt ögat kunde nå.

 Besökareantalet fler än någon sin. Vilken dag. Härligt väder,  gården fylld av barn. Restaurangen fylld utöver det vanliga och många önskar att vi hade en större restaurang.