onsdag 16 februari 2011

Borde inte LRF ha en medlemsomröstning

Kan en lobbyorganisation gå några få medlemmars ärende utan att ta upp frågan för omröstning. Var kan stödet ligga från den medlem som driver en landsbygdsrestaurang att landsbygdspengar skall användas för svinens välfärd när näringen fått betalt för bättre djurvälfärd under många år. Näringen marknadsför det svenska svinet mot utlandet med mervärden gällande djuromsorg där säkert LRF ansett det varit bra för att få ett försprång på marknaden. Även näringens egna certifieringar bör vara ett led i att ha ett försprång på marknaden.

Jag tror att det finns så många andra LRF-medlemmar som har betydligt tuffare företagsverksamhet än grisnäringen. Avvecklingen av grisföretag sker i ordnade former utan konkurser. Det är inte konstigt att personer över 50 år slutar med en produktion och vill göra något annat om man varit bunden vid gården sen barnsben. Tänk att vid 50 års ålder ha ekonomi nog att ändra sin livssituation.

måndag 14 februari 2011

Ät vad du känner för men lär dig var maten kommer ifrån

Jag har inte tid att vid inköpstillfället så noga studera den information om matens ursprung som finns på förpackningarna. När man väl kommer hem så kanske man läser lite mer ingående och då inser man att den första informationen inte ger rätt bild och man känner sig lurad. En arbetskamrat gav mig en påse cashewnötter där påsen var designad med blåa och gula ränder, vilket gav ett intryck av att produkten var svensk. På påsen stod att de var färska och producerade i Sverige och dessutom tillverkat i Sverige. Vad gäller? Är det möjligt att odla dessa nötter i Sverige?

söndag 13 februari 2011

Konsument begär märkning på hur mycket halm grisen levt i.

Slakteridirektörer stödjer näringen om djurvälfärdspeng enligt öppet brev till Eskil i tidningen Land. Det blir bra för direktörerna att de kan betala mindre till bonden när denne får stöd av svenska statskassan. Då kan de slakterier som köper huvuddelen av de svenska böndernas grisar åka hem till moderföretagens säte i Danmark och Finland och uppvisa bättre resultat. Om vi nu via offentliga medel ger grisen välfärd så kan de som företräder slakten av grisarna märka om grisen levt med halm eller inte. Här bör denna näring snabbt införa ett normalpris med halm enligt reklambilder, något högre pris om det har levt i mer halm och riktigt lågpris om denna grisen fått vara i box med minimum av halm. Förresten borde man inte märka efter hur gammalt hus grisen levt i? Jag vet av egen erfarenhet att ju nyare stallet är desto mer förbättras miljön för människa och för djuren.

lördag 12 februari 2011

Ät inte svinkött. Nötkött på Wapnös restaurang smakar mer.

Det verkar som lobbyorganisationen LRF får landsbygdsministern på fall. Ministern säger sig nu kunna tänka sig utbetala ett djurvälfärdsstöd per svin. Ni som nu även framöver köper svinkött har rätt att framöver inte betala mer för svenskt svinkött om Eskil via offentliga medel betalar för svinens välfärd. Vi betalar idag mer för svenskt svinkött då svenska svin har en miljö som vi säger är bättre än vad svinen har i andra länder om nu svinet får tillräckligt med halm.

Anders Borg - håll rätt på Eskil om Matlandet Sverige skall utvecklas.

Låt inte landsbygdsministern Eskil lätta på börsen för LRF-styrelsens lobbyister Bergman och Pettersson. Att använda landsbygdspengar som ”svinavälfärd” är inte förenligt med hur vi skall utveckla Matlandet Sverige. Låt pengarna användas för att utveckla landsbygden, där det finns många som har det betydligt svårare än grisfarmarna. För allt i världen - hindra detta spektakel om vi skall kunna bygga upp n landsbygd för turism och mat.

Som matambassadör för Halland känner jag mig orolig, så Eskil behöver Borgs stöd.