fredag 11 november 2011

Är det möjligt att överleva som modernt matföretag i Halmstad ?

Matjättarna är globala med ägare och säte långt utanför Sverige. En berättigad fråga kan vara, är det möjligt att överleva som matföretag i Vapnödalen, eller blir de likt de allra flesta andra uppslukade av en global aktör vilket är bättre än att dö som företag.
Sveriges största mejeriaktör med säte i Danmark fick nyligen klartecken att ta över Milko och har nu 75 % av Sveriges mjölk. I Tyskland fick samma aktör klartecken för att köpa Allgäuland-Käsereien och i början av året fick de fusionera med nordtyska Hansa-Milch. Den rödvita kon har målsättning att tillhöra gruppen Tysklands största mejeri och målet att växa är uttalad vilket är förståelig. Igår kom beskedet att Sveriges näst största mejeriaktör är på väg att bli franskt.
Inget ovanligt att svenskt jordbruk försvinner för det har köttet sedan länge gjort och självförsörjningsgrad är ca 50 % och ca 70 % av detta slaktas och hanteras av globala börsnoterade företag med huvudsäte i andra länder än Sverige.
50 % importeras och transporteras till oss så vi blir mätta, men tur är väl det att Sverige har mark och vatten för att producera livsmedel så det inte finns behov att köpa mark i Afrika, likt länder som Kina och Bangladesh som säkerhet för att mätta sin befolkning i framtiden då höga matpriser och hungrig befolkning lätt leder till uppror och riskerar de styrandes säkerhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar