söndag 12 juni 2011

Hur litet är Wapnö Mejeri ?

Milko kastat in handduken. Fusion med Arla säkert den enda möjligheten för medlemmar i Milko. Något annat val fanns inte. Stora är de och större blir de. Arla 15 gånger större är den näst största mejeriföreningen i Sverige. Tänk att den näst största är 50 gånger större än Wapnö Mejeri. Hur stor blir då den störste i förhållande till Wapnö Mejeri ?

3 kommentarer:

 1. Jag har varit på Wapnö och gillar konceptet, produkterna och entrepenörskapet.
  Dock tycker jag att vi skall fundera på om vi vill ha ett landsbygd som till huvuddelen består av Wapnöliknande gårdar, dvs att man har nära 1000 mjölkkor och relativt väldigt stora arealer. som Arla-bonde så kan man med än kanske dåliga marginaler klara sig på drygt 50 kor vilket logiskt borde innebära fler gårdar per areal och en mer levande bygd.
  Nu gillar jag inte Arla men tog det som exempel.

  SvaraRadera
 2. Skall vi ha en levande landsbyggd så måste även stora företag som Arla finnas. Skulle alla bönder sälja sin mjölk till butiker så skulle priset på mjölk i butik snart vara nere i 3 kr vilket säkert många konsumenter gillar. Mjölk är en global produkt och man måste även göra produkter med mindre lönsamhet. Här vill ju inte de små aktörerna vara med utan de vill bara sälja på de marknader som är lönsamma. Jag tror att en kombination av några småskaliga alternativ men även en stor aktör som kan hålla uppe mjölkpriset måste finnas.Tycker det är tråkigt att alla smutskastar Arla. Det är väl bra för Milkos bönder att Arla ställer upp annars skulle deras mjölkpris legat 30-40 öre lägre än Arlas. Det är väl bara en tidsfråga innan Skånemejerier kryper på knäna också.

  SvaraRadera
 3. Arla är 15ggr större än Skånemejerier, som i sin tur är 50ggr större än Wapnö; Arla är då 750ggr större än Wapnö.

  SvaraRadera